Hideg időjárásban is biztonságosan

Hideg időjárásban is biztonságosan

 

A hideg időjárás az időseknek kevésbé kellemes és veszélyes is lehet. Ezért sok időskorú ilyenkor csak az ablak mögül figyeli a külvilágot. Azonban ez nem az egyetlen lehetőség.

 

Mikor a legalkalmasabb kimozdulni?

Hideg időszakban akkor vigye ki gondozottját, amikor jó az időjárás, nem esik az eső, nem hull a hó és nem fúj erős szél. Ne menjen ki az idősekkel sötétben és túl hidegben. Sétához megfelelő idő például eső után van, amikor a felfrissült levegő leginkább a légzési problémákkal küzdő időseknek segít.

Mennyi időt töltsünk a szabadban?

Ha gondozottja nincs hozzászokva a szabadban eltöltött időhöz, kezdetnek a rövid séta is megfelel, például a ház körül vagy egy kis üldögélés a teraszon meleg ruhába felöltözve és teázással egybekötve. Ne hagyja, hogy gondozottja hideg felületre üljön le, mert az könnyen megfázáshoz vezethet. Használjon üléspárnát. Fokozatosan növelje a séták időtartamát.

 

Megfelelő öltözet és lábbeli

Téli séta során a biztonság a legfontosabb. A csúszós járdák könnyen sérüléshez vezethetnek, amelyből gondozottja nagyon lassan épül fel. Épp ezért fontos a megfelelő cipő kiválasztása. A melegben tartott láb az egészség alapja. A téli hidegben a lábat egy vastag zokni, bélelt cipő vagy csizma védi a legjobban. A lábbeli ne legyen túl szűk, nehogy akadályozza a keringést vagy meggémberedjen benne a láb, de túl laza sem, mert az beengedi a hideget. Természetesen mindehhez még vízállónak és biztonságosnak is kell lennie.

Séta előtt öltöztesse fel gondozottját megfelelő meleg öltözékbe, nehogy megfázzon. A többrétegű öltözet jobban szigetel, mert az egyes rétegek közötti levegő is segít távol tartani a hideget. A sapka ilyenkor nélkülözhetetlen, hiszen nemcsak a füleket védi, hanem a fejen keresztüli hőleadást is akadályozza.  Ha gondozottja kerekesszékben abszolválja a sétákat, takarja le őt meleg takaróval.

Ha gondozottja nem hajlandó kimozdulni a szabadba

Ilyen esetekben próbálja őt motiválni valamivel. Ez lehet például egy sütizés, kávézás vagy teázás egy kávézóban, karácsonyi vásárok meglátogatása, templomlátogatás vagy a rokonok és barátok meglátogatása a közelben.

https://www.apoloimunkak.hu/rolunk-idosgondozas/